ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára pár nappal azután kereste fel a nyugat-afrikai országot, hogy iszlamista fegyveresek advent első vasárnapján rajtaütöttek egy keresztény templomon, és meggyilkoltak 14 ártatlan hívőt.

 

Burkina Fasóban az utóbbi hónapokban jelentősen megerősödött a keresztényeket célzó dzsihadista erőszak. A vallásilag motivált terrortámadásokban több tucat ember vesztette életét.

Azbej Tristan Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről.

A megbeszélést követően Azbej Tristan Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt.

Azbej Tristan ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget, és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.