ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyar-amerikai együttműködés keretében épül újjá Irak legnagyobb keresztény városa, a projekt a magyar humanitárius politika alapelve mentén valósul meg, miszerint a segítséget visszük oda, ahol a baj van, nem a bajt hozzuk ide.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) a magyar kormány Hungary Helps Programjával közösen dolgozik az Iszlám Állam pusztítását elszenvedő Karakos város újjászületéséért.

A magyar és amerikai fél között tavaly decemberben aláírt egyetértési megállapodás, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök májusi találkozójának folyományaként, a USAID csatlakozott az iraki keresztény közösség egyik ősi központjának számító Karakos városának újjáépítésért zajló magyar erőfeszítésekhez. A USAID első karakosi projektje a Szent György Kereskedelmi Központ helyreállítását tűzte ki célul, melyre 330 ezer dollárt különítettek el. A támogatás mértéke a kereskedelmi központ felújításán túl a helyi gazdaság élénkítését is szolgálja.

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül az elmúlt közel három évben összesen 1,4 millió dollárnyi összeget adományozott a karakosi szír rítusú katolikus érsekség számára, melyet romeltakarításra, aknamentesítésre és lakóépületek újjáépítésére fordítottak.