ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Kormányzati vezetőkkel tárgyalt az Egyesült Államokban Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója. A találkozók célja az együttműködés előmozdítása volt az Egyesült Államok és Magyarország között a humanitárius segélyezés területén, amelynek alapelve az, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem a bajt idehozni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök májusi találkozóját követően erősödött az érdeklődés a humanitárius segítségnyújtás új modelljét jelentő Hungary Helps Program iránt az Egyesült Államok kormányának részéről. Márki Gábor az amerikai külügyminisztérium népesség-, menekült- és migrációügyi helyettes államtitkárával, Andrew Veprekkel történt találkozóján a Hungary Helps végrehajtása során szerzett pozitív tapasztalatokat ismertette. Pete Maroccoval, az amerikai külügy konfliktuskezelési és stabilizációs műveletekért felelős helyettes államtitkárával folytatott megbeszélésen a kapacitásfejlesztési lehetőségekről egyeztettek, de szóba került a Stabilization Leaders Forum munkacsoportjának ülése is. A legnagyobb humanitárius donorországokat tömörítő nemzetközi platform idei találkozóján első ízben Magyarország is képviseltette magát szakértői szintén.

Márki Gábor vezérigazgató a Hungary Helps Ügynökség és az USAID közötti megállapodási szerződés keretében megvalósuló feladatokról is tárgyalt az Egyesült Államok kormányzati segélyszervezetének vezetőivel. A felek egyetértettek abban, hogy a konfliktus által sújtott népesség helyben maradása szempontjából kiemelten fontos a munkahelyteremtés és a fizikai biztonság. A találkozók során az amerikai partnerek ismételten kifejezték reményüket a magyar „smart help” és a helyben történő segítségnyújtás módszerének mihamarabbi, széles körben történő elterjesztése kapcsán.

A hivatalos látogatás befejező állomásaként Márki Gábort fogadta Jeffrey L. Fortenberry, az Egyesült Államok Kongresszusának nebraskai képviselője, aki a közel-keleti jazidi népcsoport ellen elkövetett népirtással kapcsolatos törvény kezdeményezője volt az amerikai törvényhozásban. A képviselő elismeréssel szólt a keresztényüldözés elleni magyar fellépésről, amely az Orbán-Trump találkozót követően a szélesebb amerikai közvélemény számára is ismertté vált.

A kormányzati találkozók mellett Márki Gábor amerikai felsőoktatási intézmények vezetőivel találkozott az üldözött és fenyegetett keresztény fiatalok számára létrehozott Scholarship Programme For Christian Young People (SYCP) ösztöndíjprogram fejlesztési lehetőségeinek feltérképezése érdekében.

(Miniszterelnökség)