ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A legnépesebb afrikai ország katolikus és protestáns közösségeinek a Hungary Helps Program keretében nyújtott segítség célja a helyi keresztényeket is sújtó fegyveres erőszak következményeinek mérséklése. Az Orbán Viktor miniszterelnök és nigériai keresztény vezetők májusi budapesti találkozója nyomán felajánlott támogatás illeszkedik a magyar kormány humanitárius politikájának alapelvéhez, miszerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében 324 millió forinttal támogatja a nigériai katolikus Sokotoi Egyházmegye humanitárius projektjeit és 162 millió forintot adományoz a nigériai protestáns Church of Christ in Nations egyház számára. A támogatást az egyház a népirtást elszenvedett közösségeket rehabilitáló tevékenységeire fordítja. A helyi közösségeket megerősítő magyar segítségnyújtás előmozdítja az érintett keresztény közösségek tagjainak helyben maradását, mérsékelve az Európára nehezedő migrációs nyomást.

A humanitárius segítségnyújtás során a magyar kormány határozott álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni. Az ezen alapelv mentén működő Hungary Helps Program a 2017-es létrejötte óta mintegy 35 ezer ember számára tette lehetővé, hogy a migráció helyett inkább a szülőföldjén való megmaradást válassza.

Magyarország erőfeszítései nemzetközi partnerek elismerését is kivívták, köztük Donald Trumpét, az Egyesült Államok elnökéét, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozóján külön is méltatta Magyarország migrációellenes és az üldözött keresztények érdekében végzett politikáját.

(Miniszterelnökség)