ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A fegyveres konfliktus miatti válsághelyzet enyhítésére és az újjáépítésre összpontosító újabb humanitárius támogatásról döntött a magyar kormány szíriai keresztény egyházak javára. A segítségnyújtás célja, hogy elősegítse a szükséget szenvedő közösségek helyben maradását, ezzel csökkentve az Európába irányuló migrációt, mert a magyar kormány alapvető álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni.

A Hungary Helps Programnak köszönhetően  2017 óta mintegy 35 ezer ember térhetett vissza otthonába, az Iszlám Állam pusztítását elszenvedett közel-keleti országokban. A Hungary Helps keretében a kormány újabb segítségnyújtásról döntött, 162 millió forinttal támogatja a szíriai ortodox egyház, és 145 180 038 forinttal a szíriai trappista-ciszterci nővérek humanitárius tevékenységét a még mindig véres konfliktusokkal sújtott Szíriában.

Magyarország mostani felajánlásának köszönhetően új lakóépületeket állíthatnak helyre a heves összecsapásokban nagyrészt lerombolt Homsz városában, és egy új közösségi teret alakíthatnak ki Latakiában, hozzájárulva ezzel a szülőföldön maradás feltételeinek megteremtéséhez.

A közösségek belső kohéziójának megerősítése meghatározó a migrációval szembeni küzdelem szempontjából, hiszen ezeknek a megtartó erőknek a hiányában jóval többen vennék az irányt Európa felé. Magyarország ezért is támogatja a szíriai keresztény egyházak társadalmi együttműködést célzó kezdeményezéseit.

(Miniszterelnökség)