ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Május 20-án az olasz fővárosban ismertette a Hungary Helps Programot Juhász Hajnalka, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolataink fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, és Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A magyar kormány programja azon az alapelven alapul, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem a bajt idehozni.

A Vatikán és az olasz kormány egyaránt nyitott a Magyarországgal való együttműködésre a humanitárius segítségnyújtás területén.

A ghánai származású Peter Turkson bíborossal, a Szentszék humanitárius ügyekért felelős Igazság és Béke Pápai Tanácsának elnökével való találkozó – melyen Magyarország szentszéki nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard is csatlakozott a magyar küldöttséghez – az afrikai és a Hungary Helps Program fókuszában lévő többi válságrégióban tapasztalható humanitárius helyzetre összpontosított, ami kapcsán szóba került a vízbiztonság kérdése is. A bíboros elismeréssel beszélt Magyarország üldözött keresztények melletti kiállásáról.

Az olasz külügyminisztérium nemzetközi együttműködési és fejlesztési főigazgatójával, Giorgio Marrapodival, és az olasz fejlesztési ügynökség (AICS) Afrikáért felelős főosztályvezetőjével, Marco Platzerral folytatott megbeszélések eredményeként együttműködési megállapodás kerül kidolgozásra a humanitárius segélyezés területén. A találkozókon Kovács Ádám Zoltán, hazánk Olaszországba akkreditált nagykövete is részt vett.

(Miniszterelnökség)