ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A magyar kormány humanitárius erőfeszítéseit megvalósító Hungary Helps – Magyarország segít kezdeményezés egy új megközelítést honosított meg a nemzetközi segélyezés világában.

A helyszínen történő segítségnyújtás, és a válságövezetekben tevékenykedő, vallási hátterű szervezetekkel való együttműködés tapasztalatai a legnagyobb nyugati donorországok figyelmét is felkeltették.

Magyarország idén először vett részt a Stabilizációs Vezetők Fórumán (Stabilization Leaders Forum, SLF), és rögtön csatlakozott is a szervezet szakmai munkájához. Az SLF 2013-ban jött létre, hogy évenkénti találkozókkal kapcsolati hálót teremtsen a válságövezetek stabilizációjával foglalkozó kormányzati szervek között. Tagjai között a globálisan legnagyobb humanitárius adományozónak számító országok – Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dánia, Franciaország, Hollandia, Kanada és Németország – szerepelnek.

Magyarország meghívása a szervezet mostani ülésére a 2017 óta zajló Hungary Helps Program közel-keleti és afrikai humanitárius szerepvállalásának elismerésének köszönhető. A május 17-i megbeszéléseken Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója két munkacsoportban is képviselte Magyarországot.

A 2019. április 14-én bejegyzett Hungary Helps Ügynökség egy teljes egészében állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság. Az Ügynökség feladata, hogy gyorsan és hatékonyan jusson el a segítség az üldözött közösségekhez és a humanitárius katasztrófák áldozataihoz, valamint, hogy Magyarország a nemzetközi szintéren meghatározóan járuljon hozzá a migrációt is előidéző folyamatok megszüntetéséhez a helyben történő, azonnali segítségnyújtással.

(Miniszterelnökség)