ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A magyar kormány Hungary Helps programjából nyújtott támogatás reményt ad az iraki asszír keresztényeknek az újrakezdésre – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek telefonon nyilatkozva az iraki Kurdisztánban tett látogatásáról, amely során egyebek közt a program segítségével felépült, az asszír keleti egyházhoz tartozó Szent György-templom átadásán vett részt.

A templom felszentelésén az államtitkár tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, amelyben hitet tesz a keresztény közösségek, a keresztény kultúra védelme mellett. Az eseményen több más asszír keresztény egyházi vezető mellett megjelent az asszír keleti egyházfő, III. György pátriárka is.

Azbej Tristan a világ minden tájáról összegyűlt asszír keresztény vallási méltóságokkal kapcsolatban úgy vélte, megjelenésük egyben a visszatérés üzenetét is közvetíti az elűzött hívek felé. A szerdán átadott templommal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az építési költségek nem érték el a félmillió eurót.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy az üldöztetések miatt mára az iraki alapítású felekezet nagyobb része külföldön él. Hozzátette azonban, hogy felekezet tagjai szeretnének hazatérni, és a Hungary Helps program, amely felelősnek érzi magát a világ legüldözöttebb vallási csoportjának, a keresztényeknek a támogatásáért, ebben kíván nekik segíteni. Kitért arra is, hogy mindez összhangban van a magyar kormány migrációs politikájával, amely azt vallja, mindenkinek lehetővé kell tenni azt, hogy migráció helyett a szülőföldjén tudjon megmaradni.

Hangsúlyozta, hogy az itt élő keresztények nemcsak a terroristák pusztítását szenvedték el, hanem a világ közömbösségét is: úgy érzik, cserbenhagyták őket, és különösen hálásak Magyarországnak és a magyar népnek a segítségért, amelyet reménykeltőnek neveztek. Az államtitkár a nap folyamán meglátogatja a Szűz Máriáról elnevezett erbíli iskolát is, amely az iraki káld katolikus egyháznak nyújtott állami segélyből és a magyar katolikus püspöki kar adományaiból épült. Az iskola diákjai – keresztények és nem keresztények egyaránt – nagyrészt Moszulból és a Ninivei-fennsíkról érkezett belső menekültek.

A tanintézménnyel kapcsolatban elmondta, Magyarország ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekes családok a térségben maradjanak, és azok, akik korábban elmenekültek, visszatérhessenek ide. Látogatása során az államtitkár találkozik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető képviselőivel is, akikkel közös iraki programok kezdéséről fog tárgyalni.

A Hungary Helps és a USAID decemberben állapodott meg az iraki üldözött vallási csoportok megsegítéséről. Elkötelezettségüket hétfői találkozójuk során Donald Trump amerikai elnök is méltatta Orbán Viktornak, továbbá elismeréssel szólt Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseiről is.

(MTI)