ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Szíriában továbbra is rendkívüli szükség van a humanitárius segítségnyújtásra: több mint 11 millió szír polgár szorul segítségre, és több mint 5,6 millió ember hagyta el az országot, akiknek biztosítani kell a hazatérés és újrakezdés lehetőségét. A kormány ezért a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház két fejlesztésének támogatásáról döntött. Az 1,1 milliárdos támogatásnak köszönhetően az iskola nélkül maradt gyerekek milliói közül több ezren újra tanulhatnak, valamint a lebombázott és elhagyatott Homsz városába visszatérő családoknak újra lesz hol lakniuk.

Orbán Viktor miniszterelnök még februárban fogadta a hazánkba látogató I. József Abszi szíriai melkita görögkatolikus pátriárkát. Akkor elhangzott: Magyarország álláspontja a migrációt illetően továbbra is világos és következetes: a bevándorlást nem támogatni kell, hanem meg kell szüntetni annak kiváltó okait a válságrégiókban. Ennek elsőszámú eszköze a helyben történő közvetlen segítségnyújtás.

Azbej Tristan a Miniszterelnökség államtitkára a támogatás kapcsán megerősítette, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni. Ennek jegyében, a magyar kormány a világon elsőként hozta létre és emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét, valamint indította el a Hungary Helps Programot, a fejlődő országokban és a különböző válságterületeken folyó segítségnyújtási és fejlesztési tevékenységek hatékony koordinációja és megvalósítása érdekében.

Szíriában továbbra is rendkívüli szükség van a humanitárius segítségnyújtásra: több mint 11 millió szír polgár szorul humanitárius segítségre, és több mint 5,6 millió ember hagyta el az országot, akiknek biztosítani kell a hazatérés és újrakezdés lehetőségét.

A szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház humanitárius projektjei elősegítik a háború sújtotta szíriai lakosság hazatérését és helyben maradását, csökkentve ezzel az Európára nehezedő migrációs nyomást.

(Miniszterelnökség)