ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Újabb szakaszába lépett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2 évvel ezelőtt, a magyar kormány támogatásával indított humanitárius és fejlesztő programja.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta: a Hungary Helps Program szövetségesként tekint a segélyszervezetre.

Emlékeztetett: a magyar kormány időben felismerte a humanitárius válsághelyzetek és a migráció közti összefüggést, ezért a helyben való segítségnyújtás jegyében jár el.

Magyarország erősödik, így arra is jut erőforrás, hogy a világ problémáival is foglalkozzanak, a magyar emberek érekeinek figyelembevételével – tette hozzá az államtitkár. Magyarország a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ottani embereknek, illetve visszatérhessenek szülőföldjükre azok, akik hazájuk elhagyására kényszerültek.

Nem a bajt szeretnénk Európába és Magyarországra hozni, hanem a segítséget elvinni oda, ahol a baj van – fogalmazott. Azbej Tristan hozzátette: a Kormány kiemelt figyelmet fordít az üldözött keresztények megsegítésére, mivel a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Ugyanakkor az egyik legelhallgatottabb humanitárius válság az, amelynek epicentruma a Ninivei-fennsík. 2004-ben 1,5 millió keresztény élt Észak-Irakban, ez mostanra az üldöztetés és a háborús pusztítás után 200 ezerre csökkent.

Az államtitkár kijelentette: kiemelt jelentőségű az Ökumenikus Segélyszervezet segítségnyújtása, mert a szülőföldön maradás és a visszatérés elősegítése révén a migráció megállításához járul hozzá.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: 2014 óta segítik a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. 2017 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, a Hungary Helps Program keretében 125 millió forintból lakóházakat és iskolákat újítottak fel, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezték el, emellett tüzelőt, élelmiszert és takarókat is kiosztottak.

Lehel László elmondta, a kormányzati támogatás mellett Adjunk esélyt a visszatérésre, esélyt a maradásra! címmel indítanak adománygyűjtést, hogy a háború után visszatérő iraki családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást. A 1353-as adományvonalon, a www.segelyszervezet.hu oldalon található online adományozási felületen és a 11705008-20464565-ös számlaszámon, a közleményben „Irak” megjelöléssel március 31-éig beérkező pénzadományokból a felújított iskolaépületeket fogják bútorokkal, táblákkal és más felszerelésekkel ellátni.

(MTI/Miniszterelnökség)