ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Nem a szíriai emberek Európába való jutását kell segíteni, hanem úgy kell segíteni rajtuk, hogy a helyben maradás, illetve a visszatérés lehetőségét kell lehetővé tenni számukra – jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Szíria megsegítésére összehívott kétnapos nemzetközi adományozó konferencia befejező napjának szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, az ülésen még mindig hallani lehet olyan véleményeket, amelyek szerint továbbra is a kvóták alapján történő kényszerbetelepítést szorgalmazzák. Magyarország ezzel szemben számos programon keresztül a helyben maradást segíti olyan módon, hogy a helyi közösségeket támogatja.

Külön kiemelte a keresztény közösségeket, amelyek különösen sokat szenvedtek a háború idején, amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet céltáblájára kerültek – húzta a Kiemelte, hogy Magyarország a szíriai emberek helyben maradását és visszatérését támogató Hungary Helps program keretében immár több mint 4 milliárd forintot költött. Egyebek mellett Damaszkuszban, Aleppóban, Homszban olyan keresztény missziókat támogat Magyarország, amelyek keresztény és nem keresztény belső menekültek ellátását szolgálják. Lerombolt iskolák újjáépítését és működését segíti, valamint olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek célja, hogy az elmenekült családok visszatérhessenek Szíriába – húzta alá.

Elmondta azt is, hogy az aleppói görögkatolikus egyház helyi kezdeményezésének magyar támogatása révén eddig több mint háromszáz menekült család térhetett vissza a városba. Tájékoztatása szerint az adományozó konferencia résztvevői között abban a tekintetben megállapodás körvonalazódik, hogy szülőföldön való maradást kell lehetővé tenni Szíriában.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az üldözött keresztények ügyét azonban csak Magyarország és Lengyelország képviseli, ugyanis világviszonylatban is a legüldözöttebb vallási csoportról van szó. „Szíriában is kevesebb, mint egy évtized alatt a felére csökkent a keresztények lélekszámra. Az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot viták övezik, ez pedig humanitárius szempontból elfogadhatatlan” – fogalmazott Azbej Tristan.

A brüsszeli harmadik donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt. A legnagyobb nemzetközi adományozónak az Európai Unió és tagállamai számítanak. Az Európai Unió csütörtökön kicsivel több mint kétmilliárd eurót ajánlott fel a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők idei támogatására. Az uniós tagállamok egyéni felajánlásai nem számítanak bele ebbe az összegbe.

(MTI)