Oldal kiválasztása

A Hungary Helps Program egyik fontos célkitűzése, hogy a tárgyi és a szellemi kulturális örökség megőrzésének és fejlesztésének támogatásával előmozdítsa a békét a konfliktusos területeken és lehetővé tegye, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk őseik földjét egy-egy pusztító háborút követően.

A Krak des Chevaliers lovagvár Szíriában, a Keresztények Völgye felett

Hungary Helps

A kulturális örökség megőrzése egyetemes felelősség, mindenkit érint. Ennek az egyetemes felelősségnek a jegyében járultunk hozzá Szíriában az UNESCO által világörökségi helyszínnek minősített Krak des Chevaliers lovagvár állagmegőrzéséhez. Ez az erődítmény a világon fennmaradt egyik legjelentősebb középkori hadiépítészeti műemlék, mely nemcsak a keresztes hadjáratok idején játszott jelentős szerepet, de a háború elmúlt éveinek borzalmai közepette is fontos stratégiai helynek bizonyult az iszlamista terroristákkal szemben.

A több mint 10 éve tartó háborúban többször is megsérült, de ma is őrzi a mellette fekvő Keresztények Völgyét, ahol megközelítőleg ötszázezer fős keresztény közösség él.

A Krak des Chevaliers máig a keresztény közösség identitásának egyik legfontosabb jelképe, és mint turisztikai helyszín, megélhetést biztosíthat számukra, nem beszélve arról, hogy a műemlék helyreállítása és a régészeti feltárások helyi munkaerő bevonásával történnek, ami munkahelyeket teremt a közösségnek.

A közel-keleti régióra, így Szíriára is igaz, hogy a templomok és más vallási intézmények a keresztény kisebbség számára nemcsak a vallási szférát jelentik, de egyben kulcsfontosságú közösségi terekként is szolgálnak. Megtartó erővel bírnak, és lehetővé teszik a közösség megmaradását és helyben maradását.