ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Etiópia egészségügyi helyzete kritikus, az 127 millió lakosú országban 21,4 millió ember szorul humanitárius segítségre, 15,8 millió ember éhezik, és több mint 7 millióan szenvednek akut élelmiszerhiánytól. A konfliktusok és természeti katasztrófák miatt sokan elhagyni kényszerültek otthonaikat, és a fővároson kívül korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. A gyakori betegségek, mint a malária, kolera és kanyaró tovább rontják a helyzetet. Az egészségügyi infrastruktúra hiánya, az orvosi felszerelések és képzett szakemberek hiánya komoly akadályt jelent a hatékony egészségügyi ellátás biztosításában (1).

2024 májusában öt magyar önkéntes orvos érkezett Etiópia fővárosába, Addisz-Abebába, hogy megkezdjék kéthetes missziójukat. A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és az Óbudai Egyetem Afrika Kutatóintézete által szervezett, a Hungary Helps Program által támogatott misszió célja a helyi egészségügyi ellátás támogatása és fejlesztése volt. A csapat tagjai: Dr. Bata Máté aneszteziológus, Dr. Jakab-Péter Kinga és Dr. Pálinkás Edina fül-orr-gégészek, valamint Dr. Nagy Gábor és Dr. Nagy Dávid idegsebészek, akik számos életmentő műtétet végeztek el és több millió forint értékű orvosi műszert adományoztak a helyi kórházaknak.

A magyar orvosi csapat a St. Paul’s Hospital Millennium Medical College-ban és az Addis Ababa Burn Emergency and Trauma Hospital (AaBET) intézményekben dolgozott. A misszió során az orvosok több tucat sikeres műtétet hajtottak végre, köztük egy kisgyermek agytörzsi daganatának eltávolítását, amely az egyik legösszetettebb beavatkozás volt. Az idegsebészek naponta egy-két többórás műtétet végeztek el, főként agydaganattal kezelt betegeknek adva új esélyt a gyógyulásra.

Az etiópiai orvosok és rezidensek számára a magyar orvosok új műtéti technikákat és eljárásokat mutattak be, ezzel hosszú távon javítva az egészségügyi ellátás színvonalát. Az oktatás révén a helyi orvosok képesek lesznek folytatni az életmentő beavatkozásokat. A két hét során szerzett tapasztalatok alapján az agyalapi mirigy műtétek végrehajtása jelenti a legnagyobb kihívást az etióp orvosoknak, mivel tapasztalat hiányában nem vállalkoznak ezekre a beavatkozásokra.

Összességében elmondható, hogy a második etióp orvosmisszió rendkívül sikeresnek bizonyult, a két hét során a kiutazó magyar orvosok látványos és felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak mind az asszisztensek és a helyi orvosok képzése, mind a betegek vizsgálata, a várólista enyhítése és a bonyolult operációk során. A program megvalósítása során stratégiai partnerünk volt Magyarország Etiópiai Nagykövetsége, az ő hathatós segítségük nélkül a programsorozat nem valósulhatott volna meg. Közreműködésüket ezúton is köszönjük! Továbbá köszönjük az Etióp Egészségügyi Minisztérium meghívását és támogatását. Partereink és mi is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a jövőben is folytassuk az etiópiai missziókat, hozzájáruljunk a helyi egészségügyi rendszer fejlesztéséhez és reményt adjunk a rászorulóknak.