ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Azbej Tristan államtitkár az öt napos ghánai missziós út során személyesen látogatott el a Hungary Helps Program által támogatott projektek helyszíneire, hogy közvetlenül is meggyőződhessen azok sikerességéről és előrehaladásáról. A tárgyalások és látogatások megerősítették a gyümölcsöző hosszú távú együttműködéseket, a helyi közösségek hálás szívvel, üdvözlő tánccal, énekekkel és helyi néphagyományaik bemutatásával fogadták a magyar delegációt. 

Hálás szívvel fogadták a magyar adományt a bolgatangai gyermekek 

Hungary Helps

1. állomás – Koforidua

A koforiduai Newill Academy nevű iskolában jelenleg a bölcsőde, az iskola-előkészítő óvoda és az alsós osztályok tanítása zajlik. Ez azt jelenti, hogy Newill Academy a 2-12 éves korosztály tagjainak nyújt oktatást. Az iskola célja, hogy 18 éves korcsoporttal bezárólag teljes általános és középiskolai oktatást biztosítson. A kevés osztályterem miatt az iskola azonban túlzsúfolt volt, egyes osztályok a szabadban, sátortető alatt voltak kénytelen tanulni. A magyar támogatás hozzájárult az iskola felújítási és bővítési munkálataihoz, az intézményegyüttesben két új osztályterem épülhetett fel. A projekt reményt ad olyan mélyszegénységben élő családoknak, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük gyermekeik taníttatására.

Új osztálytermekkel bővült a Newill Academy

Hungary Helps

A magyar delegáció megtekintette az épületegyüttest

Hungary Helps

2. állomás – Accra

A Don Bosco Gyermekvédelmi Központ utcagyerekek és otthonról elszökött fiatalok számára nyújt átmeneti menedéket és rehabilitációt. Ghánában a szervezet Ashaimanban tart fenn iskolát és biztosít szakképzést, volt utcagyerekek integrációját végzi. A magyar támogatásból a központhoz tartozó sportpályát kiszolgáló sportközpontot építettek, amely hozzájárul az intézetben nevelkedő 100 nehézsorsú fiatal képzéséhez és szociális reintegrálásához.

A ghánai misszió során átadásra került a Hungary Helps Program támogatásával felépült Ember József Sportközpont. Azbej Tristan államtitkár és delegációja ajándékot is vitt a gyermekvédelmi központban élő fiatalok számára: A Ferencvárosi Torna Club felajánlásából sportszeradományt, mezeket, cipőket és labdákat ajándékoztak a gyermekeknek, akiknek így lehetőségük nyílt sportcipőben focizni, sportolni, kikapcsolódni.

Az Ember József Sportközpont ünnepélyes átadása

Hungary Helps

A Ferencvárosi Torna Club sportszeradománya

Hungary Helps

3. állomás – Tamale, Bolgatanga és Soe-Bolgatanga

A keresztény többségű ország északi részén a muszlim lakosok vannak többségben. Mivel az északi térség gazdaságilag jelentősen visszamaradott a keresztények lakta déli tartományoktól, ezért az iszlamista radikalizáció könnyen gyökeret verhet a helyiek között. Ennek elkerülése érdekében az ország muszlim és keresztény egyházi vezetői is különös hangsúlyt fektetnek a vallásközi párbeszédre és az oktatásra. Az északi Navrongo-Bolgatanga Egyházmegyében 346 egyházi oktatási intézmény működik. Az iskolák 80%-ában rendkívül hiányosan állnak rendelkezésre a legalapvetőbb iskolai bútorok, a gyermekek sokszor a földön ülve tanulnak. Az iskolatámogatási projekt keretében az oktatási körülmények javításának érdekében húsz nehéz helyzetű általános iskola számára 1500 iskolapad beszerzése valósulhat meg. A missziós út során két, iskolapadokkal ellátott iskolát látogatott meg a delegáció, a Hungary Helps Önkéntes Program keretében magyar önkéntesek által készített maszkokkal és zsírkrétával megajándékozva a diákokat. 

A diákok üdvözlő tánccal fejezték ki köszönetüket a magyarok nagylelkűségéért

Hungary Helps

4. állomás – Binduri

Az északi Binduri településen 1500, helyi gazdaságban dolgozó nő képzésére is sor kerül. Az egyházmegye, mint a projekt lebonyolítója vállalkozói készségeik fejlesztése mellett indulótőkével is segíti az asszonyokat gazdaságaik fejlesztésében. A képzésben részt vevő nők büszkén mutatták be általuk eladásra készített termékeiket, és azokat az alapvető ismereteket, amelyeket a sikeres és működő gazdaság beindításához tanítottak számukra.

Termékbemutatót tartottak a gazdaságuk fejlesztésében támogatott helyi asszonyok és fiatal nők

Hungary Helps

5. állomás – Wulugu és Guabuliga

Az oktatási infrastruktúra mellett vidéken az egészségügyi ellátottság is fejletlen, a kórházak túlzsúfoltak és a megfelelő eszközök hiányában gyakran nem tudják megfelelően diagnosztizálni a betegeket. A szükség enyhítésére Wulugu és Guabuliga vidéki településeken két járóbeteg-ellátásra alkalmas egészségügyi központ megépítése valósul meg, melyek körülbelül 190 000 beteg ellátását teszik lehetővé. Azbej Tristan államtitkár megtekintette az új rendelők építési munkálatait, melyek rendkívül eredményesen haladnak.

Guabuligában bemutatták a rendelő működését

Hungary Helps

Wuluguban is hálásak a magyar adományért

Hungary Helps

6. állomás – Tamale

Tamaleban Azbej Tristan államtitkár tárgyalásokat folytatott a Fejlesztési Egyetem vezetőségével és meghallgatta a városban élő, Hungary Helps Önkéntes Programon keresztül kint segítő magyar önkéntesek beszámolóját. A megbeszélések után ellátogatott a helyi szemklinikába is, ahol a több éve missziót teljesítő magyar szemorvos, Dr. Simon Judit számolt be eddigi sikereiről. A helyszíni látogatás egy jövőbeli együttműködés lehetőségét is elősegítette.

A magyar szemorvos bemutatja ghánai klinikáját

Hungary Helps