Oldal kiválasztása

A tanuláshoz való jog minden gyermeket megillet. Az oktatás nem csupán egyetemes jog, hanem olyan eszköz is, amely segít legyőzni a szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenségeket és előmozdítja a békés együttélést különböző etnikumú és vallású emberek csoportjai között. A különböző szakképzések kedvező feltételeket nyújthatnak a fiatalok számára a munkaerőpiacon való elhelyezkedésükhöz.

A fejlődő országokban azonban sok helyen még iskola és tanszerek sem állnak rendelkezésre, melyek elengedhetetlenek a minőségi oktatáshoz, amely egy biztonságosabb jövő felépítéséhez szükséges tudást nyújt, és hozzájárul a fiatal generációk helyben maradásához és boldogulásához. Mindezek hiánya azonban a migrációs folyamatok felgyorsulását erősíti, hiszen megfelelő környezet és közösség nélkül a felnövekvő fiatalság sokkal kevésbé elhivatott életpályájának építésében. 

Magyarország a Hungary Helps Program keretében eddig 14 országban mintegy 35 projekttel támogatta iskolák felépítését, helyreállítását, illetve fejlesztését fegyveres konfliktus vagy katasztrófa sújtotta övezetekben.

Az iraki kurdisztáni Erbílben élő, illetve az iszlamista támadások elől ide menekült keresztény és más vallású gyermekek oktatásának biztosításhoz szükségessé vált egy modern iskolaépület felépítése. Magyarország támogatásával épülhetett fel az erbíli Szűz Mária Általános Iskola, mely 2017 októberében megkezdte működését.

 

A Hungary Helps Program keretében nyújtott magyar támogatás lehetővé tette az „Úr Első Csodája” iskola és közösségi központ munkálatainak befejezését a galileai Kánában. Az intézmény megépülése jelentős szerepet játszhat majd a helyi keresztény közösség megmaradásában.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a 14 év alatti gyermekek a társadalom megközelítőleg 50%-át adják, ezért a szakképzés támogatása alapvető eszköze a lakosság helyben történő boldogulása elősegítésének. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatta az Afrikáért Alapítvány által működtetett, College Othniel Szakközépiskola infrastrukturális fejlesztését, a műhelyek és szaktantermek kiépítését, azzal a céllal, hogy a több mint 14 millió lakosú főváros, Kinshasa szegénynegyedében minőségi szakképzési tevékenység indulhasson el. Az oktatási komplexum bővítési munkálatai nemrég, 2021. június elején fejeződtek be.

Magyarország támogatta a több száz iraki keresztény menekült gyermek oktatását biztosító markai római katolikus iskola energetikai korszerűsítését Jordániában, így megteremtve az intézmény hosszú távú fenntartásának és a diákok megfelelő oktatásának feltételeit.