ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Az éhezés elleni küzdelem napjainkban komoly kihívást jelent számos fejlődő, ugyanakkor konfliktusok és válságok sújtotta országban. Földünkön jelenleg minden kilencedik ember tartósan éhezik. Magyarország a Hungary Helps Program keretében több országban is támogatta a probléma felszámolását, valamint az élelmiszer-biztonság javítását a Szubszaharai Afrika és a Közel-Keleti régiókban.

A koronavírus világjárvány hatványozottan érintette a krízisövezetekben élő, halmozott humanitárius válsághelyzeteket, és gyakran terrorfenyegetést elszenvedő embereket, ezért Magyarország a Hungary Helps Program keretében élelmiszer-segélyezési célú adománnyal támogatott a közelmúltban sérülékeny kongói, nigériai, szíriai és libanoni közösségeket.

Hazánk a fentiekben említett friss segítségnyújtás mellett évek óta eltökélten támogatja az élelmiszerbiztonságot javító projekteket a válságövezetekben.

Nigéria

Magyarország a Hungary Helps Program keretében támogatja a nigériai belső menekültek hazatérését és az alapvető megélhetést biztosító mezőgazdasági tevékenységek megkezdését, amely hozzájárult ezernél is több, otthonaiba visszatérő család által tapasztalt élelemhiány és az alultápláltságból következő megbetegedések felszámolásához és megelőzéséhez. Az eddig nyújtott támogatás több közösség számára is fedezte a Boko Haram terrorszervezet támadásai során elpusztult otthonaik újjáépítéséhez szükséges építőanyagok beszerzését, továbbá vetőmagokat, rovar- és gyomirtót, mezőgazdasági eszközöket. Emellett az állattenyésztéshez szükséges kezdő állatállományt biztosított a családoknak. A projekt összesen mintegy 1 800 belsőmenekült családnak nyújtott segítséget.

Kenya

Kenya területén a kiszámíthatatlan időjárás szárazságot, éhínséget, árvizeket és sárlavinákat okoz, amelyek 2020 során több százezer ember otthonának elvesztéséhez vezettek. Az élelmezési ellátás elégtelensége miatt a vidéki gyermekek 29 százaléka alultáplált. 2020-ban a kelet-afrikai régiót bibliai méretű sáskajárás sújtotta, hetven éve nem látott pusztítást okozva. A Tangaza Egyetem magyar hozzájárulásból új agrártudományi kart épít a térségbeli fiatalok mezőgazdasági képzéseinek biztosítására. A projekt hozzájárul a kenyai agrárium fenntarthatóságának növeléséhez.

A városi szegénynegyedek helyzete Szubszaharai Afrika egyik legjelentősebb problémája. A magyar támogatású, családok vidéki repatriációját és integrációját elősegítő kenyai projekt célja a nyomortelepi családok vidékre történő visszavezetése, majd 12 hónapos integrációs program keretében történő támogatása, amely közvetlenül csökkenti a mélyszegénységet és az éhezést.

Etiópia

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül oktatási, vízgazdálkodási, mezőgazdasági projekteket támogat Etiópiában, amelyek célja az országban élő menekültek és belső menekültek megsegítésén keresztül a fennálló humanitárius helyzet enyhítése, az élelmiszer-biztonság javítása, illetve az Európa felé irányuló migrációs folyamatok csökkentése.

Mozambik

Mozambikban közel 64 ezren leltek menedékre az aktív dzsihadisták elől Nampula tartományban. Az ide menekülők nincstelenül, az éhezés küszöbén, rossz egészségügyi állapotban érkeznek. A nampulai egyházmegyei karitász által a területen megvalósuló magyar támogatás a helyi belső menekültek ellátását, egészségügyi és élelmezési körülményeiknek javítását célozza. Az összetett projekt élelmezési csomagok, gyógyszerek beszerzését, valamint több tucat család mezőgazdasági tevékenységének elősegítését tartalmazza, rövid és középtávon hozzájárulva a helyi családok legégetőbb humanitárius szükségeinek enyhítéséhez.

Irak

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül több ütemben támogatta az észak-iraki belső menekültek és az őket ellátó közösségek erősítését, valamint a visszatelepülésük elősegítését célzó projekteket, amelyek mind Bashiqában, mind Karakosban több ezer ember vízellátását biztosították, hozzájárulva az élelmiszerbiztonság javításához is.

Szíria és Libanon

Szíriában és Libanonban a fegyveres konfliktus hatására súlyos humanitárius válság alakult ki. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül közvetlenül támogatja a szülőföldjük közvetlen régiójában maradt, valamint belső menekültek élelmezését. Emellett a további magyar gyorssegélyek és gazdaságélénkítő projektek ugyancsak szolgálták az élelmiszer-biztonság megteremtését.