ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Az utóbbi években keserű tapasztalattá lett: nem telik úgy el keresztény ünnep, hogy azokban a térségekben, ahol a keresztények üldöztetésnek vannak kitéve, ne tartozna hozzá fokozott óvatossági, biztonsági intézkedés és terrortámadástól való félelem. A terror jelentése és lényege pontosan ez a félelem, ami 2 éve éppen húsvétvasárnap csapott le Srí Lankán.

Idén két éve annak, hogy Srí Lankán a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen öngyilkos merényleteket követtek el Iszlám Állam terroristái. A támadásban csaknem 300 ember vesztette életét, és mintegy 600-an megsebesültek.

Az áldozatoknak annyi volt a „bűnük”, hogy meg akarták ünnepelni a húsvétot. Évente közel ötezren válnak így áldozattá hitük megvallása miatt. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül számukra is segítséget nyújt. A Srí Lankán történteket követően azonnali gyorssegélyt juttattunk a súlyosan sérült túlélőknek és az árván maradt gyerekeknek. Mert ahol a terror rombol, ott Magyarország segít.

A templomi terrortámadás után hamar bejárta a világot az a kép, amin a feltámadt Krisztus szobrát az áldozatok vére borítja be. Beszédes szimbóluma lett a tragédiának, de egyben a húsvéti „ne féljetek” üzenet hordozója is. Mert éppen ott, a félelemben visszhangzik annak üzenete legerősebben, hogy nem vagytok egyedül.

Noha a terroristák célja a megfélemlítés volt, a keresztények példaadóan azóta is élik és vállalják hitüket.

A terror félelmére a remény bátorságával válaszoltak.

Békés nyugalommal dacolnak az erőszakkal, nem riadnak meg tőle. A tragédia egy éves évfordulóján Malcolm Randzsit bíboros a húsvéti misén azt mondta beszédében:  „A szeretetünket adjuk azoknak az ellenségeknek, akik el akartak pusztítani bennünket. (…) Megbocsátottunk nekik.” Emlékezés és reményteli úton levés. Így állnak ki a Srí Lanka-i keresztények rendületlenül a hagyományaik mellett.