Szívvel-lélekkel Irakban

A Hungary Helps Ügynökség a 2019-es évben számos projekt lebonyolítását kezdte meg olyan országokban, ahol háborúk, politikai és vallási szélsőségek, természeti csapások és társadalmi feszültségek milliók életét nehezítik meg nap, mint nap. Ezeknek az embereknek Magyarország segítsége a túlélést, otthonaikban való megmaradást jelentheti, különösen ott, ahol gyors reagálású és közvetlen segítségnyújtásra van a legnagyobb szükség. A támogatások fókusza a Közel-Kelet három országára, Irakra, Szíriára és Libanonra irányul, ahol az évtizedek óta tartó belpolitikai instabilitás, a pusztító polgárháborúk és azokat kísérő társadalmi, ideológiai szélsőségek jelentős humanitárius válságot idézett elő. 

A Hungary Helps Program egyik első sikertörténete az észak-iraki Tel-Aszkuf településének újjáépítése volt. A Ninivei-fennsíkon található kisvárost 2014-ben szállták meg az ISIS egységei. A lakosságnak alig néhány órája maradt elmenekülni otthonaiból. Más településekhez hasonlóan, a terroristák a házakat és templomokat romba döntötték, a közterületeket elaknásították, az iskolákat kaszárnyának használták. Mire az iraki hadsereg különleges egységei, helyi milíciákkal és a nemzetközi koalíció erőivel kiegészülve 2017-ben legyőzték az iraki Iszlám Államot, a térségből százezrek menekültek el az ország más térségeibe, illetve külföldre. Magyarország ezért a Hungary Helps Program keretében elkötelezte magát, hogy újjáépíti az elpusztult kisvárost. A támogatásból 950 lakóház vált újra lakhatóvá, ami mintegy 1.000 család (kb. 6.000 ember) számára tette lehetővé, hogy visszatérhessen szülőföldjére, az otthonába. Továbbá felépült egy közösségi helység, egy iskola és egy templom is, így hamarosan élettel teltek meg az újjáépített falak. Tel-Aszkuf sikertörténete bizonyítja, hogy közvetlen és hiteles segítséggel reményt és új életet lehet vinni ezekre a helyekre is.

A támogatás nem csak keresztény egyházakra terjed ki, hanem a humanitárius alapelvek jegyében minden szükséget szenvedőre. Irakban a polgárháború borzalmai elől több millió ember hagyta el otthonát, és vált belső menekültté az ország más részein. 2017-ben minden tízedik iraki menekült volt saját hazájában, és jelenleg is mintegy másfél millióra tehető azoknak a száma, akik az ország különböző részein menekülttáborokban, vagy túlzsúfolt városrészekben élnek. Mindez komoly terhelést ró a helyi infrastruktúrára és szolgáltatási szektorra. Magyarország ezért kiemelten támogat olyan projekteket, melyek a humanitárius krízisek miatt túlterhelt infrastruktúra fejlesztését célozzák. Irakban jelenleg három iskolaépítési projekt zajlik hazánk támogatásával, ebből az első már meg is nyitotta kapuit. Szintén magyar támogatás biztosítja egy erbíli kórház éves gyógyszerkészletének fedezését. Állami támogatás hiányában, a térségben egyedül ez a kórház nyújt ingyenes gyógyszerellátást, keresztény, muszlim és jezidi betegeknek egyaránt. Alkosh városában Magyarország egy korszerű, multifunkciós képzési központ építésével teremt perspektívát a hazatérők számára. Karakosh városában hazánk olyan projekteket támogat, melyeknek keretében lakóegységek teljes körű újjáépítése valósul meg, több ezer ember hazatérését lehetővé téve. A munkálatokat minden esetben szakszerű aknamentesítés, valamint bontási műveletek és teljes romeltakarítás előzi meg. Stratégiai partnerünkkel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen az észak-iraki Szindzsár tartományban is jelen vagyunk, ahol az ISIS rémuralma alatt különösen sokat szenvedett jezidi közösségeket oktatási és munkahely-teremtési projektekkel támogatjuk.

A Hungary Helps Ügynökség munkatársai 2019. szeptember 11–18. között bejárták a támogatott helyszínek jelentős részét. Útjukat és a jelenlegi állapotokat az alábbi képriport mutatja be.